Dragostea nu cade niciodată
Părintele Selafiil s‑a născut la 1 septembrie 1908 în satul Răcoleşti, Criuleni (Basarabia), primind la botez numele de Ciprian. Mama părintelui era o femeie obişnuită, care „se mai ducea din cînd în cînd la biserică”. Tatăl, după cum însuşi părintele îşi aminteşte, era „cam beţivan şi nu prea aveai ce grăi cu dînsul”. De altfel, nici viitorul stareţ nu a fost prea credincios în copilărie, fiind un copil mai degrabă năzbîtios, care „făcea gălăgie şi rîdea în biserică” şi chiar a luat o dată bătaie de la taică‑său pentru asta, pîrît de o femeie credincioasă.
A început să umble la biserică în adolescenţă, după ce mama i‑a povestit o întîmplare minunată pe care a trăit‑o în copilărie. La vîrsta de trei ani, viitorul călugăr a murit şi a petrecut în această stare o zi şi o noapte. Tatăl s‑a dus de acum la tîrg să cumpere cele de trebuinţă pentru îngropare, iar mama l‑a spălat şi l‑a pus pe pernă ca pe mort, cu candela la cap, şi a chemat femeile ca să‑l plîngă. Numai că mare le‑a fost mirarea atunci cînd, pe la miezul nopţii, copilul s‑a sculat şi a cerut… bomboane. Amintindu‑şi despre aceasta, părintele spunea că Dumnezeu nu a vrut ca el să moară atunci, ci a trimis pe Îngerul Său ca să‑l învie din morţi, pentru a ajunge la viaţa pe care a avut‑o şi să moară cu chipul pe care l‑a avut, adică de ieroschimonah, nu de copil.
Viaţa grea a ţăranilor din perioada stalinistă l‑a determinat pe tînărul Ciprian să „încerce cum se trăieşte la mănăstire şi a văzut că i‑a plăcut”. La început a intrat în Mănăstirea Ţigăneşti, unde a petrecut doar vreo două luni, pe urmă la Curchi, unde a petrecut un an. La Mănăstirea Căpriana, ctitoria Sfîntului Ştefan cel Mare, Ciprian a vieţuit aproape cinci ani. Aici, pe lîngă alte ascultări, a fost pus la lăptărie, unde trebuia să aibă grijă şi de droaia de copii care trăiau la mănăstire, să‑i pună la treabă. Bătrînul îşi aminteşte că uneori era nevoit „să‑i mai croiască cu varga”, pentru că erau zbînţuiţi. Această stare de lucruri nu‑i convenea tînărului însetat de viaţa călugărilor, despre care citea cu mult nesaţ în „Vieţile Sfinţilor”. „Oare am lăsat eu lumea, gîndea tînărul Ciprian, ca să vin aici să bat copiii oamenilor?” Şi într‑o noapte, fără să spună nimănui, şi‑a luat traista şi a fugit cu trenul la Mănăstirea Dragomirna, peste Prut.
La Dragomirna, îşi amintea părintele, era o bună rînduială călugărească şi mănăstirea era bogată, avînd mîncare bună, încît hrăneau porcii cu cartofi, spre deosebire de Basarabia, unde nici fraţii nu‑şi permiteau întotdeauna cartofi la masă. În această mănăstire a petrecut un an, nu pentru că nu s‑ar fi împăcat cu stareţul sau nu i‑ar fi plăcut, ci pentru că stareţul de la Căpriana a mijlocit la episcop să‑l trimită înapoi în Basarabia.
Ciprian a intrat în mănăstire după armată, la vîrsta de douăzeci şi doi de ani, şi a petrecut la ascultare şase ani, îndeplinind cele mai diferite munci. Părintele spunea că el „nu a fost cărturar, dar a făcut întotdeauna ascultare cum se cuvine”. La vîrsta de douăzeci şi opt de ani a fost călugărit cu numele Serafim, iar peste zece ani a fost făcut diacon.
Prigoana stalinistă nu l‑a ocolit şi în 1945 a fost arestat pentru „propagandă religioasă”. Un alt bătrîn, aflat încă în viaţă, îşi aminteşte că era în grădină împreună cu părintele Serafim atunci cînd acesta, văzînd că se apropie cineva din depărtare, a zis: „Aiştia vin după mine”. Aşa a şi fost, căci cei veniţi l‑au arestat. După arestare, a fost ţinut trei luni la interogatoriu în Chişinău. Aici a aflat chiar de la ofiţerul care‑l interoga că a fost trădat de un „călugăr” care a venit la ei în mănăstire. Astfel de „călugări” deghizaţi erau trimişi de KGB prin toate mănăstirile, ca să informeze despre fiecare.
Părintele a petrecut în lagăr, în Siberia, cinci ani, însă nu a povestit niciodată nimic grozav despre cele îndurate acolo, aşa încît puţini ştiau că a fost în lagăr. Toate povestirile bătrînului despre acea perioadă sînt pline de haz, ca să alunge de la sine orice impresie de martir.
După eliberarea sa, nu i s‑a permis să vină înapoi în Basarabia, fiind trimis în regiunea Odessei. Aici a petrecut încă trei ani, pînă la moartea lui Stalin, de unde s‑a întors în Basarabia şi a fost primit în Mănăstirea Suruceni.
În 1954, episcopul rus Nectarie îl hirotoneşte ieromonah. Va mai petrece în Mănăstirea Suruceni pînă în 1959, prietenind cu stareţul mănăstirii, Paisie. Împreună au muncit la restabilirea acestei mănăstiri, aducînd‑o la o stare foarte bună. Însă în 1959 a început închiderea mănăstirilor în Basarabia, rămînînd deschise numai două, Căpriana şi Noul Neamţ. Părintele a fost nevoit să se mute la Noul Neamţ.
În 1961 a fost închisă şi Mănăstirea Noul Neamţ, fiind transformată în spital pentru tuberculoşi şi în muzeu al Războiului ruso‑german, pe acolo desfăşurîndu-se operaţia „Iaşi – Chişinău”. Toţi călugării au fost trimişi în maşini pe la casele lor, doar unii au avut posibilitate să plece în Ucraina, Rusia, România sau Grecia.
Cam în această perioadă, părintele l‑a cunoscut pe Sfîntul Kukşa de la Odessa, prin intermediul altui părinte înduhovnicit de la noi, Serghie „cel fără picior”, care, pe vremea cînd era frate, a fost timp de trei ani chileinic al Sfîntului Kukşa.
După închiderea mănăstirilor, părintele Serafim (viitorul Selafiil) s‑a întors la el în sat, unde a petrecut pînă în 1997, într‑o cămăruţă, unde îşi ţinea rînduiala sa călugărească. În sat, părintele săvîrşea uneori botezuri sau cununii în taină şi mărturisea puţinii credincioşi care mai rămăseseră. Despre acea perioadă părintele îşi amintea că avea o mulţime de bani, pe care nu i‑a folosit niciodată pentru sine. Unul dintre săteni a mărturisit că, fiind în sat o femeie rămasă pe drumuri după divorţ, părintele a cumpărat o căsuţă din banii săi şi, chemînd‑o la sine pe femeie, i‑a dat cheia ca să trăiască acolo ea şi copiii săi. Întreaga viaţă a părintelui a fost o milostenie adusă celor care îl cunoşteau.
Spre bătrîneţe, părintele a orbit, petrecîndu‑şi ultimii douăzeci şi trei de ani ai vieţii mai mult în rugăciune.
În 1997 a fost readus în Mănăstirea Noul Neamţ, pe vremea stăreţiei adormitului Prea Sfinţit Dorimedont, de care a şi fost tuns în schima mare, la doar cîteva săptămîni, primind numele de Selafiil.
Bătrînul Selafiil a fost o comoară duhovnicească de nepreţuit pentru obştea de la Noul Neamţ, alcătuită iniţial numai din călugări tineri. Prin sfaturile şi pilda sa de viaţă, alături de ceilalţi cîţiva bătrîni care au revenit după prigoana comunistă, părintele Selafiil a restabilit continuitatea, după ruptura de treizeci de ani produsă în monahismul basarabean. La rugăciunile bătrînului mulţi fraţi s‑au izbăvit de patimile şi gîndurile care îi chinuiau, iar alţii pot povesti cazuri minunate pe care Dumnezeu le‑a săvîrşit prin smeritul părinte. Odată părintele i-a mărturisit unui ucenic de chilie: „Viaţa mea s‑a terminat demult, dar Dumnezeu mă mai lasă să trăiesc pentru alţii”.
Smerenia stareţului Selafiil l‑a ascuns de slava oamenilor şi el a petrecut retras în chiliuţa sa, unde a fost vizitat de foarte puţină lume. Învăţătura bătrînului Selafiil se cuprinde în aceste cîteva cuvinte, pe care le repeta tuturor: „Acestea trebuie să le avem noi: smerenia vameşului, blîndeţea lui David, răbdarea lui Iov şi dragostea care niciodată nu cade”.
Părintele Selafiil s-a mutat la Domnul în ziua de 19 iunie 2005 şi a fost înmormîntat la Mănăstirea Noul Neamţ.
Din volumul “Dragostea care nu cade niciodată” – Părintele Selafiil de la Noul Neamţ.