Istoric: În preajma satului Chiştelniţa, la o distanță de 90 km de Chișinău se află Mănăstirea Chiştelniţa (mănăstire de călugări în formare) cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Biserica Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil s-a construit în 1856, în mijlocul cimitirului din sat.
Satul Chiştelniţa (raionul Telenești) a fost menționat documentar în anul 1698 cu denumirea Hoimănești. Este un sat vechi pe rîul Sagala. Chiştelniţa înseamnă loc mlăştinos, cu multe izvoare.
Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, a fost construită în sec. XIX, însă în perioada sovietică a fost închisă si părasită. Grosimea pereţilor zidiţi din piatră este de jumatate de metru. Are o tindă mică, pătrată, deasupra căreia se înalţă turla clopotniţei.
Mănăstirea mai are şi o biserică de iarnă, cu hramul Sfântul Pantelimon. În această biserică se poate intra prin tinda bisericii Sfinţii Arhangheli. Biserica are un plan dreptutunghiular, fără delimitări între pronaos si naos. În interior nu este pictată, pereţii fiind împodobiţi cu icoane.
În anul 1992 în jurul bisericii se infiinţează şi o şcoală de cântareţi, iar din anul 1994 datează recunoaşterea oficială a mănăstirii.
După repararea vechii biserici de cimitir, s-a construit o mică biserică de iarnă închinată Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, lipită de biserica veche. După ce şcoala de cântăreţi s-a mutat într-o altă localitate, în clădirea rămasă liberă se organizează stareţia şi câteva chilii. Casa parohială a fost reparată şi se foloseşte ca trapeză.
Biserica a fost pictată în stil realist rusesc, precum multe alte biserici din secolele al XVIII-lea şi al XlX-lea din fostul Imperiu Ţarist.
Pentru renovarea bisericii mănăstirii Chiștelnița după incendiu nu ajung bani
Lucrările de reconstrucție a bisericii mănăstirii ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Chiștelnița, care a avut de suferit în urma unui incendiu devastator în primăvara anului trecut, sunt în toi, dar pentru finalizarea lor nu ajung bani.
Până acum au fost valorificați peste un milion de lei colectați în cea mai mare parte de la săteni, locuitorii din satele vecine, dar și de la chiştelniţeni stabiliţi cu traiul în alte părţi, ne-a relatat Constantin Ciobanu, primarul de Chiștelnița.
Biserica are o istorie de 140 de ani. Au fost consolidaţi pereții și fundația, tencuiala fiind aplicată pe plasă metalică, a fost pus acoperișul. Banii colectați s-au terminat şi acum suntem în căutare de noi resurse, ca să finalizăm lucrările, a mai menționat primarul.
”La adinarea sătenilor și la consiliul bisericesc s-a decis să reconstruim locașul sfânt conform proiectului original al clădirii. Dacă reușim să strângem suma necesară, sperăm să intrăm în biserica renovată către luna noiembrie anul curent, de ziua Sfinților Voevozi”, ne-a relatat Maria Donos, locuitoare a satului.
Incendiul a fost atât de puternic, încât nu s-a reușit a salva nimic din locaş. (Ion Cernei, material publicat pe prtalul www.cuvantul.md, 07.02.2016)