Ghidul mănăstirilor și schiturilor din Republica Moldova

Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie”, s. Nicoreni

Mănăstirea a fost înființată în vara anului 1992 de către arhimandritul Rafail (Bodiu) actualul stareț, pe locul fostei tabere de copii construită în anul 1975 și închisă în anul 1991.

În anul 1994, în cantina fostei tabere se sfințește biserica cu hramul în cinstea icoanei Maicii Domnului „Portărița”. Cele două corpuri de case adăpostesc în prezent chiliile călugarilor și câteva chilii pentru pelerini.
Construcția bisericii de vară, cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie” a fost începută în anul 1993. Această biserică îmbină stilul rusesc cu elementele arhitecturii moldovenești tradiționale. Locașul are doua nivele, la fiecare nivel câte trei altare. O catedrală cu șase altare este o raritate, doar la Mănastirea Hâncu mai există o biserică cu șapte altare.

Mănăstirea dispune de o bibliotecă impunatoare, alcatuită din literatură bisericească, în special acatiste, canoane și cărți de slujbă.

* * *

13 iulie 2012. Mănăstirea Nicoreni la 20 de ani de la fondare

Acum două decenii, primăria s. Nicoreni, r. Drochia, atribuia un lot de pământ din preajma localităţii (fosta Tabără de odihnă) pentru întemeierea unui aşezământ monahal, atunci stabilindu-se aici şi primii nevoitori în frunte cu părintele stareţ, Arhim. Rafail (Bodiu). Astăzi, după ani şi ani de muncă şi de dăruire, aici se află o înfloritoare mănăstire, cu hramul „Sf. Prooroc Ilie”.

Astfel, cu ocazia împlinirii a douăzeci de ani de la fondare, în biserica de iarnă a soborului a fost săvârşit un serviciu divin de o deosebită frumuseţe şi amploare, oficiat de către Arhim. Rafail, preoţi din satele apropiate, participând numeroși credincioși din republică.

La slujbă, de rând cu numeroşii pelerini au fost prezenți preşedintele r. Drochia, domnul Andrei Marian şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din s. Nicoreni, care au venit să împartă bucuria aniversării cu obştea mănăstirii.

La momentul actual, datorită bunei administrări a părintelui stareţ, a sârguinţei obştii şi a ajutorului numeroşilor ctitori şi oameni de bună credinţă, pot fi constatate mai multe realizări importante: a fost construită Catedrala mănăstirii, se fac ultimele lucrări la blocul de chilii, iar amenajarea teritoriului va fi încheiată curând.

Cu toate acestea, mănăstirea „Sf. Prooroc Ilie” deţine în proprietate 100 ha de pământ înzestrat cu utilaj agricol de ultimă oră, are crescătorii de păsări și animale, prisacă, livadă, vie, câteva sere pentru legume etc.

Pe teritoriul aşezământului monahal mai funcţionează un atelier de prelucrare a lemnului, unde fraţii mănăstirii confecționează rame, iconostase şi alte articole bisericeşti de calitate superioară.

Astăzi obştea mănăstirii numără în jur de 40 de călugări şi ascultători.

A consemnat Prot. Octavian Moșin

Egumenul

IMG_1003

Stareț: Arhim. Rafail (Bodiu)

Video

Așezarea

La aproximativ 180 km Nord de Chişinău, trecând prin Bălţi, sau la 12 km de Drochia

Harta

Nicoreni, Moldova, 47.9683003, 27.702681600000005

Contacte

IMG_1043Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie”, s. Nicoreni

MD-5224, s.Nicoreni, r. Drochia. Tel.0252-37-571, mob.0691-16-714