Ghidul mănăstirilor și schiturilor din Republica Moldova

Mănăstirea „Sf. Cneaz Vladimir”, s. Horești

Ieşind din Chişinău prin şoseaua Grenobl, mergind pe directia Cimişlia, se ajunge la o răscuce de drumuri (cam pe la km.25), din care unul duce spre localitatea Horăşti (Ialoveni), se iese din drumul principal, şi imediat se coteşte spre dreapta, pe sub pod, spre ajunge după vreo trei kilometri în faţa unei ciudate construcţii, încununate cu cupole în formă de bulb de ceapă – după tipicul arhitectural rusesc.

Este noua mănăstire Horeşti, sfinţită cu hramul Sfântului Cneaz Vladimir. Deşi fondată cu câţiva ani în urmă, mănăstirea a început să funcţioneze în toată regula de-abia în 2007, cînd la 29 iulie, a fost sfinţită în prezenţa ÎPS Vladimir, şi a numeroşi oameni ai bisericii şi mireni.

Originala construcţie, care se decupează ca o fortăreaţă în marea de verdeaţă, reprezintă un edificiu cu două nivele cu o clopotniţă dispusă în chiar axul acesteia, surmontată de o cupolă.

Terenul alocat aşezămîntului monahal, cedat de mai mulţi ţărani ai zonei, este foarte extins, şi va cupinde cîteva acareturi cu diverse funcţii, şi o mare biserică de zid, care va amplasată în partea de răsărit a ansamblului, şi chiar un mic aeroport privat – dorit de sponsorii care vor susţine financiar acest amplu proiect edilitar.

Momentan, mănăstirea dispune de puţine construcţii, şi, cu excepţia celei principale, în care este încorporată şi capela în care se slujeşte, sunt precare şi vechi.

Pitorescul locului, distanţa relativ mică de Chişinău, şi slujbele frumoase, fac toate ca duminica să asiste la slujbe mulţime de lume.

Egumenul

11304215_853735331364270_2079389865_nStareţ – arhim Nectarie (Gherman)

Sfinţenii

Icoana Sfîntului Cneaz Vladimir care ocupă un loc de cinste în arhitectura iconostasului, ca icoană de hram, a fost adusă de un mirean anonim tocmai din Siberia, dăruindu-o acestui locaş, aflînd că se va sfinţi cu numele Sfîntului Cneaz Vladimir.

Așezarea

Mănăstirea Horești se află la distanța de 23 km de Chișinău, în satul Horești. Biserica, amplasată într-una dintre clădirile fostei unități agricole de mecanizare a fost sfințită în octombrie 2000 cu hramul Sfîntului Cneaz Vladimir.

Construcţia reprezintă un edificiu cu două nivele și cu clopotniţă surmontată de o cupolă. Mănăstirea funcţionează din 29 iulie2007

Harta

Horești, Moldova, 46.8255831, 28.873546000000033

Contacte

IMG_0968Mănăstirea „Sf. Cneaz Vladimir”, Horeşti 

MD-5911, com. Horeşti, r-l Ialoveni

Tel: 20-11-09 GSM: 671-70-333