Ghidul mănăstirilor și schiturilor din Republica Moldova

Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, s. Hârbovăţ

Manastirea Hirbovat a fost intemeiata in 1730 de catre boierul Constantin Carpuz. Insa dupa parearea unor istorici, manastirea a fost intemeiata in veacul al XVII-lea de catre cativa calugari fugari, veniti din manastirea Bersan (Podolia), iar numele ei ar proveni de la unul din cei dintai calugari – Ioanichie.
 
Pana la 1812 manastirea a fost de trei ori incendiata de turci si tatari, motiv din care toata arhiva manastirii a fost distrusa. In cadrul manastirii se afla o biserica de piatra cu hramul Adormirea Maicii Domnului, zidita de mireanul Stefan Lupu (ulterior monahul Serapion). Cealalta biserica are hramul Pogorarea. Sfantului Duh si este zidita la 1870, pe timpul staretilor Ieronim si Natanail.
 
Aici se pastreaza vestita icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, „Garbovita”, daruita in 1790 de sotia colonelului rus Nicolae Albaduev, ucis de un cal in poarta manastirii.
 
Incepand de la arhimandritui Serafim, in manastire se afla date despre toti staretii, pana in 1918, in numar de 17, si anume: Arhimandritui Serafim (1805-1827), Arhimandritui Ioanichi, (1827-1851), Arhimandritui Mitrofan, (1851-1852), Arhimandritui Tihon, (1852-1853), Egumenul Gherontie (1853-1857), Arhimandritui Ieronim (1857-1863), Arhimandritui Natanail (1863-1873), Arhimandritul Serafim (1873-1875), Egumenul Leonid (1875-1879), Arhimandritul Ilarion (1879-1885), Egumenul Sinisie (1885-1887), Egumenul Isaia (1887-1888), Ieromonahul Nicodim (1888-1890), Arhimandritul Paisie (1890-1891), Egumenul Leonid (1891-1893), Arhimandritul Inochentie (1893-1906), Arhimandritul Teognost (1906), Arhimandritul Teognost Dodos (1918).
 
Prin anii ’60 ai sec. XX Harbovatul a ramas una dintre ultimele manastiri care mai functionau. Aici se refugiasera calugarii de la Capriana, de la Tiganesti si din alte manastiri.
 
In anul 1962, KGB-stii au „confiscat” cheile manastirii. A doua zi au sosit organele de militie, sustinute de armata cu tancuri, pentru a preveni o posibila revolta, asemenea celei de la manastirea Raciula. Ostasii au distrus subsolurile bisericii Pogorarea Sfantul Duh, unde erau inmormantate fetele bisericesti. A fost distrus altarul si catapeteasma. Cele 6 clopote ale bisericii au fost coborate si duse din manastire. Icoanele, cartile, arhiva au fost arse.
 
Imediat dupa desfiintare, manastirea a fost transformata in scoala pentru copii cu handicap. Biserica a devenit clubul scolii, iar subsolurile ei depozite. Mai tarziu aceasta biserica a ajuns sa fie grajd pentru animale. In anii 1988-1989 administratia scolii a inceput sa restaureze manastirea.
 
Scoala a functionat pana in prima vara anului 1992, cand, la cererea credinciosilor din satele invecinate, dupa evacuarea scolii a fost reinfiintata manastirea de calugari Harbovat Starea complexului monahal era dezastruoasa. Numai biserica Adormirij Maicii Domnului arata mai bine, dupa o reparatie din anii 1990-1991.
 
Primul staret, care carmuieste pana in prezent aceasta manastire, este egumenul Serafim.
 
In 1992, dupa. o mica reparatie si amenajare, a fost sfintita biserica de iarna Adormirea Maicii Domnului. Biserica are un plan traditional, dreptunghiular. Deasupra pridvorului se inalta turla clopotnitei, cu patru nivele, in forma patrata. Impartirea interioara a bisericii e, de asemenea, traditionala: pronaos, naos si altar. Altarul are un iconostas din 1997, icoanele caruia se mai picteaza. Plafonul bisericii are forma semicilindrica. Pictura interioara e simpla si sumara. Peretii sunt impodobiti cu diferite icoane, cum ar fi cele ale Sfantului Pantelemon, avand o bucatica din moastele sfantului, incadrata intr-o stea cu sase colturi din argint, Sfantei Varvara si altele. Pe un tetrapod se afla o copie a icoanei facatoare de minuni Acoperamantul Maicii Domnului.
 
In toamna anului 1993 biserica de vara Pogorarea Sfantului Duh a fost reparata si sfintita.

Egumenul

11116079_1593308317579769_2120444342_nEgumenul Spiridon (Marin),

E-mail: [email protected];

Facebook: https://www.facebook.com/egumen.spriridon?fref=ts

născut la 26 februarie 1976 în satul Feşteliţa, raionul Ştefan-Vodă.

În perioada 1995-2000 studiază la Seminarul Teologic din Chişinău (cu sediul la mănăstirea Chiţcani), iar în perioada 2008-2012 studiază la Universitatea Liber Internaţională din Moldova, Facultatea de Biomedicină.

În anul 1995 primeşte monahismul şi este hirotonit ierodiacon, iar la 21 iulie 1996 hirotonit în treapta de ieromonah pe seama mănăstirii Ţigăneşti.

Între anii 1997-2007 Blagocin al mănăstirii Ţigăneşti.

La 3 februarie 2012 numit cleric al mănăstirii cu hramul  Învierea Domnului de pe lângă cimitirul Doina din mun. Chişinău.

În septembrie 2013, pentru aportul considerabil la revigorarea vieții bisericești, decorat de către ÎPS Mitropolit Vladimir cu Medalia comemorativă „Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni”, prilejuită aniversării a 200 de ani de la înființarea Eparhiei de Chișinău și Hotin.

Sfinţenii

Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hîrbovăț

Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hîrbovăț

Mănăstirea Hârbovăţ este una dintre mănăstirile importante de pe teritoriul ţării noastre. Ea a fost întemeiată în secolul al XVII-lea de câţiva călugări, fugiţi din Rusia din cauza persecuţiilor uniaţilor. Denumirea de Gârbâvăţ, este dată acestei mănăstiri deoarece primul ei stareţ, ieroshimonahul Ioanichie, era gărbov şi mănăstirea s-a numit: ,,a gârbovului”, iar mai târziu ,,Gârbovăţului”. Această mănăstire este renumită nu numai prin valoarea ei istorică, ci şi prin cinstirea icoanei făcătore de minuni a Maicii Domnului ce se afla la această mănăstire.

Una din icoanele făcătoare de minuni a Maicii Domnului cinstite în ţara noastră este Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la mănăstirea Hârbovăţ. Creştinii din întreaga ţară vin şi se închină ei înălţând rugăciuni cerând iertare de păcate şi mila sa. Această icoană este foarte importantă, nu numai prin valoarea ei spirituală ci şi prin istoria ei. Sfânta icoană a Maicii Domnului a fost adusă la mănăstirea Hârbovăţului, în jurul secolului al XVIII-lea, când stareţ al acestei mănăstiri era egumenul Pahomie. Acest egumen datorită vieţuirii sale avea mulţi fii duhovniceşti, unul dintre ei era şi colonelul Nicolae Alexei Albaduev, un nobil din Moscova. În anul 1790 acest colonel a venit în postul Crăciunului la duhovnicul său să se măsturisească şi să se împărtăşească cu Sfintele Taine. După ce s-a împărtășit cu Sfintele Taine, colonelul Nicolae Alexei, a procurat un cal neânvăţat de la stareşul mănăstirii pentru ai uşura drumul spre casă. Dorind să plece spre casă pe data de 14 Decembrie, a încălecat pe acest cal tânăr şi neînvăţat, iar calul trântind-ul jos colonelul a murit. Pe data de 17 Decembrie trupul decedatului a fost înmormântat în incinta bisericii vechi lângă icoana Sf. Nicolae.

În urma acestei întâmplări, la mănăstirea Gârbovăţ a venit mama sa, iar după unii soţia sa aducând cel mai scump dar al familiei sale, o icoană a Maici Domnului. Aceasta era o sfinţenie a familiei Albaduev ce era păstrată din neam în neam.

Această Sfântă icoană era pictată pe pânză şi lipită pe un lemn de tei. Tradiţia ne zice că mănăstirea Gârbovăţului, până în anul 1812, a fost dărâmată şi arsă de trei ori, iar această sfântă icoană totdeauna a fostă găsită după aceste incendii nevătămată în cenuşă, cu faţa în jos. Acest adevăr ne este descoperit şi de această sfântă icoană. Vopseaua de pe sfânta icoană e scoaptă de foc şi sa înegrit, iar faţa şi mâinile Fecioarei şi ale Pruncului Iisus, pe care Maica Domnului îl ţine pe mâna stângă, sunt cu totul curate şi s-au păstrat foarte bine. Lucrarea focului şi puterea lui Dumnezeu, care a scăpat sfânta icoană de trei incendii, lămurit se vede pe mâna stângă a Dumnezeescului Prunc, în care El ţine o hârtie: mânuţa Mântuitorului este neatinsă de para focului, pe când hârtia din mână, până la atât s-a scopt , că-i greu a osebit hârtie, sau a alt ceva, ţine Domnul în mână. Chiar şi pânza, pe care este zugrăvită această sfântă icoană în multe locuri a fost arsă. Felul cum a fost scăpată această sfântă icoană de cele trei incendii provocate din diferite cauze ne descoperă taina minuni sale. Prin puterea ei sfinţitoare această icoană a Maica Domnului a devenit cinstită în întreaga ţară. Tineri şi bătrâni, bărbaţi şi femei, bolnavi şi sănătoşi alergau la această sfântă icoană aducând-ui jertfă de rugăciune şi mulţămire.

În urma unor minuni săvârşite, mulţi slujitori şi creştini din Chişinău veneau să se închine acestei sfintei icoane, iar din anul 1859, a fost rânduit ca aceasta să fie adusă la Catedrala din Chişinău, în sărbătoarea Acoperemântului Maicii Domnului, unde stă în timpul iernii în biserica Mitropoliei, iar după sărbătoarea Învierii Domnului era readusă la mănăstirea Gârbovăţ.

Chipul acestei sfintei icoane este reprezentată printr-o imagine ce te îndeamnă spre rugăciune, milă şi jertfă. Ea ne redescoperă trăirile şi sentimentele sufleteşti, readucându-ne spre o conştientizare a vieţii şi trăirii noastre sufleteşti. Din păcate icoana originară nu se mai păstrează în ţara noastră, aici păstrându-se numai copiile acestei icoane. În jurul anului 1990, această sfântă icoană se afla în Catedrala din Ismail, dăruită fiind de către mareşalul rus Gheorgii Jucov.

Una dintre copiile acestei sfinte icoane se află astăzi în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bin. Cneaz Alexandru Nevski„ din orașul Ungheni, la care creştinii ce păşesc pe pragurile acestei Catedrale se închină. În fiecare zi de miercuri, în faţa acestei sfintei icoane se săvârşeşte acatistul de către preoţii slujitori ai catedralei şi cei veniţi din împrejurimi.

Așezarea

Mănăstirea Hîrbovăț este situată pe valea rîului Ichel, în preajma satului Hîrbovăţ, la circa 10 kilometri de orașul Călăraşi și 40 de kilometri de Chișinău.

Harta

Hirbovat Monastery, Hirbovat, Calarasi, Moldova, 47.333732, 28.311425999999983

Contacte

IMG_0562Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, Hîrbovăț

Adresa: MD-4422, s. Hîrbovăț, r. Călărași

Tel: +373-244-37-310, +373-244-37-260;

+373 78584722; +373 68584722