Ghidul mănăstirilor și schiturilor din Republica Moldova

Mănăstirea „Sf. Mironosițe Marta și Maria”, s. Hagimus

Manastirea Hagimus a fost intemeiata la sfarsitul secolului XX, de Preasfintitul Dorimedont. In anul 1997, preotul Andrei Cotruta, pe atunci inspector la Seminarul Teologic de la Noul Neamt, impresionat de frumusetea si pitorescul locului, si-a dorit sa inalte aici un locas monahal. Initial, aici a fost construita o biserica cu hramul Sfintele Marta si Maria, cateva chilii si o scoala, in care s-a deschis, in anul 1998, un Seminar Teologic pentru fete.

Sprijinit de arhimandritul Dorimedont, care pe atunci era staret al Manastirii Chitcani, ajuns mai apoi episcop de Edinet si Briceni, la 26 mai deschide un schit al Manastirii Noul Neamt. In toamna aceluiasi an, acesta devine manastire, cu hramul Sfintele Femei Mironosite Marta si Maria. Parintele Andrei Cotruta este numit duhovnic al manastirii, iar egumena Eufrosinia, stareta a obstii.

Incepand cu anul 1999, manastirea este condusa de maica stareta egumena Marta (Cusnir). Biserica Acoperamantul Maicii Domnului este prea mica pentru multimea de crestini ce vin sa se roage in aceasta. Acum cativa ani, obstea de maici, sustinuta de oameni dreptcredinciosi, a pus temelia unei catedrale, pe doua nivele: Biserica Sfintelor Femei Mironosite Marta si Maria (biserica de vara) si Biserica Sfantul Apostol Andrei (biserica de iarna).

Manastirea se afla la inceputul activitatii sale misionare, in aceasta zona vaduvita atata vreme de credinta stramoseasca. In biserica manastirii, preotii savarsesc zilnic Vecernia, Utrenia, Miezonoptica si Sfanta Liturghie. Obstea de maici citeste zilnic si Psaltirea, pentru binecredinciosii crestini.

In fiecare seara, maicile fac o procesiune, numita „Drumul Crucii”, in jurul manastirii, cu icoana Acoperamantul Maicii Domnului, hram purtat de biserica actuala. Urmand nevointei Parintilor de demult, in manastire se savarseste zilnic Miezonoptica si Acatistele de noapte „Slava lui Dumnezeu pentru toate” si „Egumena a manastirilor din toata lumea”.

Egumenul

IMG_9124

Arhimandrit Andrei (Cotruță)

Obștea

IMG_5864

Video

Așezarea

Manastirea Hagimus, inchinata Sfintelor femei mironosite Marta si Maria, surorile dreptului Lazar, este o manastire de maici din Republica Moldova. Manastirea, asezata in localitatea Hagimus, judetul Tighina, se afla la jumatatea drumului ce leaga intre ele localitatile Causeni si Tighina, la aproximativ 75 de kilometri sud-est de Chisinau.

Harta

Hagimus, Moldova, 46.7617276, 29.47217839999996

Contacte

IMG_2920Mănăstirea „Sf. Mironosițe Marta și Maria”, Hagimus

MD-4319, c. Hagimus, r. Căuşeni

Tel: 0-243-42-327; GSM: 069801245