Mănăstirea Curchi este așezată la liziera unei păduri în valea râului Vatici. Ea a avut mai multe edificii ecleziastice: biserica de lemn Sfântul Dumitru, construită la finele anilor ’60 ai sec. XVIII de Iordache Curte (astăzi inexistentă), biserica Nașterii Maicii Domnului (1808–1810) ctitorită de Theodor Sabău (astăzi inexistentă), biserica Sfântul Dumitru, zidită în 1844, biserica de vară Nașterea Maicii Domnului, edificată în anii 1865–1872, biserica de iarnă Sfântul Nicolae, ridicată în 1936, dar finisată în 2005, și biserica cimitirială Toți Sfinții (1910).
Pe teritoriul mănăstirii sunt amplasate stăreția, casa arhiereului, casa mitropolitului, biblioteca, muzeul, arhondaricul, trapeza, bucătăria, corpurile de chilii, poarta-clopotniță și o serie de construcții auxiliare. Actuala biserică de vară a mănăstirii Curchi cu hramul Nașterea Maicii Domnului a apărut după demolarea ctitoriei lui Theodor Sabău38. Proiectul edificiului de cult a fost elaborat de arhitectul Comisiei basarabene a construcțiilor și drumurilor Lavrenti Lozinschi39, care a utilizat desenele tehnice ale bisericii Sfântul Andrei Întâiul Chemat din Kiev, edificată de renumitul arhitect Francesco Bartolomeo Rastrelli40. Ultimul obiectiv de cult este o replică a Catedralei mănăstirii Smolny din Sankt Petersburg construită de același autor.
Planul edificiului combină nucleul octogonal al navei, flancat de patru turnuri dispuse diagonal, cu două spații amplasate pe aceeași axă longitudinală: altarul și pronaosul41. Altarul este însoțit de două pastoforii aflate la primul nivel al turnurilor de nord-est și sud-est. Turnul de nord-vest găzduiește scara spiralică, care urcă în cor și în camera clopotelor. Centrul de interes spațial major delimitat de patru pile angajate este dominat de un înalt tambur cilindric, acoperit cu o cupolă sferică, iar pridvorul dispune de o boltă încrucișată. Arhitectura clădirii ține de stilul baroc rus. În interiorul turlei, între volutele capitelurilor pilaștrilor geminați sunt plasate reprezentările sculpturale ale heruvimilor. Aceleași ființe cu chip de copii și au aripi se regăsesc în decorația exterioară a bisericii incluse în cartușe reliefate, împodobite cu frunze, flori și vrejuri.
Fațadele edificiului de cult sunt ritmate printr-o succesiune de elemente verticale: pilaștri de colț cu capiteluri corintice din primul registru, pilaștri geminați cu imposte de pe tamburul turlei principale și coloane angajate cu capiteluri de ordin toscan așezate pe piedestale bombate de pe cele patru turnuri. O cornișă amplă, supraînălțată de frontoane în arc de cerc, încununează corpul edificiului ecleziastic. Sunt utilizate câteva tipuri de ferestre și deschideri: unele având montanți în formă de pilaștri și coronamente semicirculare reliefate cu un bogat decor vegetal surmontate de cornișe curbliniare sau cornișe cu volute, altele conținând ancadramente profilate, mult mai modeste, deasupra cărora este plasat un ornament vegetal modest și el. Sub plăcile pervazurilor se pot vedea elemente sculpturale simetrice, în care unduiesc linii curbe și contracurbe. Toate învelitorile turlelor, în două registre, sunt de inspirație barocă. Atât volumul bisericii, cât și partea inferioară a învelitorii turlei principale sunt străpunse de ferestre circulare cu elemente de tâmplărie, care imită „roata norocului”. Coloristica edificiului de cult propune o tratare bicromă contrastantă, specifică barocului rus: fundalul roșu-închis, pe care se evidențiază detaliile arhitecturale și decorative albe.
Actuala biserică de iarnă Sfântul Nicolae reprezintă o construcție de plan cruciform compusă din altar, naos și pronaos. Între brațele crucii sunt plasate încăperile auxiliare: în partea de est – proscomidia și diaconiconul, iar în cea de est – casa scării și anexele. Intrarea principală este articulată de două coloane cu piedestale și un fronton curbliniar. Spațiul central este încoronat de o turlă sprijinită prin intermediul pendentivilor triunghiulari sferici pe patru arce în plin cintru, reciproc perpendiculare. Tamburul acesteia, perforat de ferestre alungite arcuite, este acoperit cu o cupolă sferică. În exterior, formele rotunjite ale ferestrelor sunt reluate de cornișă cu profiluri în retragere și partea inferioară a învelitorii, iar brațele crucii sunt puse în evidență prin frontoane circulare. La joncțiunea brațelor se află patru turle cu învelitori în formă de coif. Arhitectura edificiului este subliniată prin detalii de inspirație neobizantină: capitelurile sfero-cubice, cornișa turlei principale alcătuită dintr-o suită de muluri arcuite, ferestrele grupate câte trei, cea de mijloc depășindu-le în înălțime pe cele laterale, toate plasate în aceeași nișă, coronamentul ferestrelor în formă de potcoavă reliefată ș.a. Amintim că un alt proiect al acestei biserici de iarnă, elaborat în 1911, aparține arhitectului basarabean Nicolae Țiganco, dar proiectul în cauză nu a fost acceptat la Sankt Petersburg.
Biserica de iarnă Sfântul Dumitru se găsește vizavi de biserica de vară. Ea poate fi inclusă în categoria bisericilor-sală, de plan dreptunghiular. Dinspre nord i se alătură un șir de spații auxiliare. Decorația clădirii se remarcă prin utilizarea coloanelor inspirate din ordinul doric și a ancadramentelor de ferestre încheiate în partea superioară în arc în acoladă.
Pe teritoriul complexului monastic se pot vedea construcții de natură clasicistă, eclectică și neoromânească. Arhitectura trapezei vechi se îndreaptă spre formele neoromânești, iar stăreția și casa arhiereului preiau elemente din arhitectura românească interbelică. Turnul-clopotniță cu poarta de intrare (1927), care seamănă cu clopotnița Catedralei Unirii din Alba-Iulia, însumează funcția de apărare și pe cea de observare43. El reia în compoziția fațadelor elemente inspirate din arhitectura medievală românească: foișor cu coloane robuste la ultimul nivel, volume laterale simetrice cu aspect de locuință fortificată de tip culă ș.a. Mănăstirea poate fi comparată cu o adevărată cetate: zidurile ei sunt flancate de turnuri. În general, prin exploatarea configurației terenului, prin efecte arhitecturale și plastice a fost creată o operă de mare valoare.