Ghidul mănăstirilor și schiturilor din Republica Moldova

Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”, s. Călinești

Mănăstirea cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” se află la 3 km de comuna Călineşti la nuami 1 km de şoseaua care leagă satul Călineşti de Năvârneţ şi centru raional Făleşti.

La numai 15 km de malul Prutului, în raionul Făleşti, chiar în mijlocul unei păduri imense este situată mănăstirea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Călineşti, zisă după o denumire mai veche „Tureatca”. Istoria mănăstirii este veche dar din păcate nu se cunosc decât unele date despre activitatea ei. Trecutul aprig nu a lăsat nici o filă scrisă din istoria mănăstirii care să ateste etapele activităţii aşezământului monahal în decursul secolelor.

Clopotele mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” au început să bată pentru prima dată în anul 1774. A fost ctitorită de cneazul Rumeanţev care locuia prin preajma oraşului Râbniţa de azi. Istoria zbuciumată a mănăstirii a făcut ca să fie reconstruită de 6 ori până la etapa actuală. Din unele surse aflăm că mănăstirea a fost reconstruită pentru a patra oară în anul 1922 după care a fost destrămată din nou fiind reconstruită în anul 1947 de către un locuitor al satului Călineşti pe nume moş Sîrghi Magdîl. Nu se cunoaşte când a fost închisă şi din ce cauză dar e posibil acest lucru să se fi întâmplat în jurul anilor 1960 atunci când au fost închise majoritatea mănăstirilor de pe teritoriul Basarabiei.

În anul 1992 cu binecuvântarea ÎPS Vladimir Cântărean, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove mănăstirea a fost redeschisă, aici poposind câţiva vieţuitori în frunte cu ieromonahul Irineu în calitate de stareţ. Odată cu sosirea lor la „Tureatca” au început şi lucrările de renovare. De menţionat este faptul că pe teritoriul mănăstirii nu mai exista decât unii pereţi ai bisericii „Adormirea Maicii Domnului” pe care erau pictate cîteva icoane precum şi ultimul ctitor al mănăstirii moş Sărghi Magdîl. În scurt timp au fost demolaţi şi aceşti pereţi iar în ziua prăznuirii „Adormirii Maicii Domnului” a fost pusă din nou pe acelaş loc piatra de temelie a unei noi biserici cu acelaşi hram de către un sobor de preoţi din satele vecine. În acelaşi timp mănăstirii i s-au acordat de căte Gospodăria Agricolă din comuna Călineşti 5 ha de pământ din care se întreţineau veţuitorii. A fost ridicată o casă în care locuia obştea monahală care era formată 6 persoane. În timpul în care mănăstirea a fost închisă vechea stareţie a fost casă pentru pădurairi şi nu a fost restituită mănăstirii nici până la etapa actuală. În anul 1998 ieromonahul Irineu a plecat de la mănăstirea Călineşti iar în locul său au fost numiţi pe rând mai mulţi stareţi care nu au onorat această funcţie prea mult timp, ultimul dintre ei fiind ieromonahul Antonie venit de la mănăstirea Nicoreni. În timpul ieromoahului Antonie a fost construit un nou corp de chilii şi o biserică cu hramul „Maica Domnului cu 7 săgeţi”. Din 1992 până în anul 2005 mănăstirea nu a dus o viaţă foarte liniştită activitatea ei fiind coordonată din toate punctele de vedere de o locuitoare a oraşului Făleşti pe nume Nina Moţpan care şi-a atribuit pe cont propriu unele drepturi asupra mănăstirii tulburând astfel viaţa duhovnicească şi împedicând dezvoltarea pe plan material a mănăstirii.

În anul 2005 cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove mănăstirea Călineşti este reorganizată. Monahii au plecat la alte mănăstiri iar aici au fost aduse maici. Monahia Anastasia Verdeş este numită în calitate de stareţă şi egumenul Bartolomeu Puitârziu în calitate de duhovnic.

Din acest moment starea atât duhovnicească cât şi cea materială a mănăstirii începe să dea roade. Mai întâi au reuşit să îndepărteze implicarea în treburile interne ale mănăstirii a doamnei Nina Moţpan. Lucrările de renovare au început cu corpul de chilii apoi cu biserica „Maica Domnului cu 7 săgeţi”, în interiorul căreia a o fost amplasat un nou iconostats precum şi mai multe icoane mari. În anul 2008 a fost sfinţită noua biserică cu hramul „Sf. Apostol Bartolomeu”. Din anul 2007 mănăstirea se supune Episcopiei de Bălţi şi Făleşti condusă de către PS Marchel, care a vizitat mănăstirea în numeroase rânduri apreciind munca conducerii mănăstirii prin unele distincţii bisericeşti. La mănăstire a fost adusă o raclă cu mai multe părticele de moaşte de Sfinţi din Rusia, Grecia, Ucraina şi România. Au fost confecţionate clopote pentru mănăstire.

În prezent lucrările de renovare continuă iar construcţia bisericii „Adormirea Maicii Domnului” încă prezintă o prioritate pentru conducerea mănăstirii.

Persoanele care doresc să ajute construcţia acestei biserici precum şi a altor lucrări din cadrul mănăstirii o pot face la următoarele rechizite bancare:

Banca beneficiară: BC Moldova – Agroinbanc S.A filiala Făleşti
c/c 2251975801
Cod fiscal: 741988

Sursa: http://manastireacalinesti.blogspot.com/

© Foto: Pr. Mihail Bortă

Sfinţenii

IMG_08291

Harta

Călineşti, Fălești, Moldova, 47.5596727, 27.491371100000038

Contacte

IMG_0839Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”, Calinesti

MD-5913 com. Călineşti, r. Făleşti

Stareţă – egumena Anastasia (Verdeş)

Tel.: 0-259-21-094 GSM: 693-29-919, 691-31-705