Ghidul mănăstirilor și schiturilor din Republica Moldova

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – prilej de aleasă bucurie duhovnicească la Mănăstirea din Suruceni

Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a îmbrăcat straie de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitorul. La ceas de aleasă bucurie duhovnicească, în mijlocul credincioșilor s-a aflat Preacuviosul Părinte Arhimandrit Siluan (Șalari), Starețul Sfintei Mănăstiri Curchi, Protopop de Orhei și Exarh al mănăstirilor din cuprinsul Mitropoliei Moldovei.

Numeroși credincioși veniți din Chișinău și din împrejurimi au luat parte la hramul Mănăstirii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii, săvârșită marți seara, în ajunul prăznuirii Sfântului Gheorghe. A doua zi, la primele ore ale dimineții, s-a dat binecuvântarea pentru Acatistul Sfântului. A urmat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, avându-l drept Protos pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Siluan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, iar lăcașul de închinare a devenit neîncăpător, mulțime de credincioși rugându-se alături de cler și de obștea monahală.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele diacon Ioan Munteanu a pus la inima creștinilor cuvânt de învățătură și zidire duhovnicească, dorindu-le spor pe calea mântuirii și încununarea tuturor ostenelilor și năzuințelor sufletești.

Sărbătoarea s-a încheiat prin înconjurul bisericii și sfințirea clopotelor recent instalate în clopotnița Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae”, după care a urmat un Te-Deum de mulțumire.

Pelerinii au avut o deosebită ocazie să se închine la răclița cu părticele din moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care se păstrează cu sfințenie în biserica Mănăstirii.

O încărcătură duhovnicească deosebită a avut-o și rugăciunea de binecuvântare a ierburilor rostită de Părintele Exarh Siluan.

La final, maicile au invitat pe toți cei prezenți la izvorul Mănăstirii și au oferit o agapă la iarbă verde sub umbra copacilor înfloriți din preajma lacului mănăstiresc.

Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi! Amin!

* * *

Sursa: http://manastireasuruceni.md/