Ghidul mănăstirilor și schiturilor din Republica Moldova

Rugăciune în ascunzișul pietrelor… Orheiul vechi – cetate de rezistență spiritual-istorică a neamului

Când rostim numele mănăstirii rupestre Butuceni, de la Orheiul Vechi, evocăm o parte însemnată din istoria, mărturisirea credinței și viața poporului nostru. Mănăstirea Butuceni este una dintre cele mai vechi vetre monahale de spiritualitate creştină din spațiul pruto-nistrean, aşezată într-un loc retras (potrivit localnicilor, Orhei ar însemna „loc protejat”), amplasat pe terasa înaltă a râului Răut, pe ruinele fostului târg medieval.

Fiecare din pelerinii și vizitatorii străini care ajung în acest loc, realizează un pelerinaj de la poalele stâncii și până în vârful ei, unde se înalță falnic biserica mare a mănăstirii terestre cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, construită în sec. ХIX.

Drumul este presărat cu multe priveliști odihnitoare, care te înalță sufletește odată cu urcușul spre mănăstirea terestră, prin deschiderea panoramei admirabile asupra bătrânului Răut și a fostei cetăți.

Biserica rupestră, deasupra căreia se înalță o clopotniță, este încărcată de multă experiență mistică. Prezența rugătoare și smerită a sihastrului Eufimie de aici, te convinge că între aceste pietre rugăciunile se înalță mai ușor la Dumnezeu, datorită vibrației speciale a locului. Aici putem vedea și chiliile săpate în piatră, locul unde cei dintâi sihaștri l-au găsit pe Dumnezeu și își duceau nevoința austeră.

La Orheiul Vechi, cetatea de rezistență în timp și mărturie de veacuri a credinței străbune, te poți reculege răpit în ascunzișul tainic al pietrelor și ai posibilitatea să intri în contact cu mărturiile istorice directe ale primelor urme creștine a neamului nostru, rămase adânc săpate în stâncile de piatră.

Mănăstirile rupestre rămân a fi adevărate focare spirituale ce ne oferă o experiență mistică pe care au trăit-o primii călugări basarabeni, dar și locuri ale desăvârşirii şi iniţierii legăturii cu Dumnezeu prin rugăciunea minţii.

Text: Serghei Crudu, teolog

Foto: Preot Mihail Bortă