Ghidul mănăstirilor și schiturilor din Republica Moldova

Priveghere de toată noaptea la Mănăstirea Sireți, în ziua prăznuirii Sfintei M. Mucenițe Haritina

Mănăstirea Sireți a fost timp de o noapte loc de pelerinaj pentru mai mulți credincioși din împrejurimi. Obștea monahală, dimpreună cu credincioșii, au cinstit-o în mod deosebit, marți, 17 octombrie 2017, începând cu ora 22.00, pe Sfânta Mare Muceniță Haritina.

Slujba Privegherii a fost săvârșită în Biserica centrală a așezării monahicești de către un sobor de preoți, în frunte cu PC Părinte Arhim. Porfirie, Starețul Mănăstirii Sireți.

Atmosfera de rugăciune a fost cu atât mai deosebită, întrucât în mijlocul credincioșilor a putut fi venerat de pelerinii prezenți Cinstitul Cap al  Sfintei Mucenițe Haritina, care se păstrează cu multă cinste în această Sfântă Mănăstire și este expus spre închinare credincioșilor.

În Sfântul Munte Athos este o tradiție ca la marile sărbători să se oficieze Privegherea de toată noaptea, în cadrul căreia sunt unite toate slujbele din ziua liturgică respectivă. Această rânduială a devenit deja o tradiție și pentru Mănăstirea Sireți, monahii și mulțime de pelerini primesc folos duhovnicesc participând la aceste Slujbe închinate sărbătorilor în cinstea ocrotitorilor cerești ai mănăstirii, dar și în cinstea unor sfinți a căror părticele din Sfintele lor Moaște se păstrează aici.

Sectorul Sinodal „Mănăstiri și viață monahală”

***

Sfânta Haritina a viețuit în timpul împăratului Dioclețian (284-305). Rămasă orfană de mică, ea a fost crescută de creștinul Claudiu.

Dometie, dregătorul împărătesc, auzind că Haritina este creștină, a chemat-o la judecată înaintea tribunalului: „Este adevărat, tânără, că fiind creștină tu însăți, îi mai înșeli și pe alții, ademenindu-i la credința ta profană?” Haritina a răspuns cu curaj: „Adevăr este ca sunt creștină, dar minciună este ca i-aș înșela pe alții; dimpotrivă, pe cei înșelați eu îi scot la calea adevărului, aducându-i pe ei la calea Domnului meu Hristos.”

Pentru credința în Hristos a fost supusă la mai multe chinuri. A fost tunsă și i s-au pus cărbuni aprinși pe cap, dar a scăpat nevătămată. A fost aruncată legată în mare, dar Dumnezeu a scos-o la liman. Pentru că nici o pedeapsă nu a adus moartea asupra ei, împăratul a decis ca niște desfrânați sa o necinstească pe fecioară. Sfânta Haritina s-a rugat ca Dumnezeu să-i ia sufletul înainte ca aceia să-i întineze trupul. Cum stătea îngenuncheată la rugăciune, sufletul ei a ieșit din trup și s-a înălțat in Împărăția Cerurilor.