Ghidul mănăstirilor și schiturilor din Republica Moldova

Mesaj de felicitare al PS Siluan de la Orhei, Președintele Sectorului Sinodal „Mănăstiri și viață monahală” adresat PC Părinte Irinarh, Starețul mănăstirii Țigănești, cu prilejul zilei de naștere

Preacuvioase Părinte Stareț,

Cu prilejul frumoasei aniversări a 45 de ani de viață pământească, Vă adresăm sincerele și alesele noastre urări de bine și sănătate.

Bunul Dumnezeu, înzestrându-Vă cu cele mai alese valori spirituale și virtuți monahale, V-a ales să fiți la cârma uneia din cele mai frumoase mănăstiri din inima țării noastre – mănăstirea Țigănești – unde, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, ați fost trimis la ascultare în toamna anului 1992, pentru ca în anul următor să primiți călugăria cu numele de Irinarh, în cinstea Sf. Cuvios Irinarh din Rostov, iar mai apoi să fiți numit stareț prin decretul Părintelui și Întâistătătorului Bisericii noastre.

Această perioadă de 20 de ani de stăreție nu a fost deloc simplă, ci încercată de vremurile de restriște, atât pentru monahismul Bisericii, cât și pentru țara noastră.

Cu toate acestea, Preacuvioșia Voastră, prin faptele nobile săvârșite cu multă înțelepciune și îngăduință, ați reușit să ridicați din ruini acest sfânt așezământ monahal din mijlocul codrilor bătrâni.

În această zi binecuvântată, îl rugăm pe Milostivul Dumnezeu să Vă întărească în dragostea Sa și să Vă dăruiască viață lungă, multe bucurii duhovnicești și putere de a păstori și mai departe, tot cu aceeași dăruire pe care o purtați pentru viețuitorii Sfintei Mănăstiri Țigănești, cât și față de toți fiii duhovnicești și enoriașii ce pășesc pragul acestei sihăstrii.

Întru mulți și binecuvântați ani, PC Părinte Stareț!

 

Cu arhierești binecuvântări,

+ SILUAN

Episcop de Orhei,

Vicar al Mitropoliei Moldovei,

Președinte al Sectorului Sinodal „Mănăstiri și viață monahală”